Mese a gulgumüzrõl

Mese a gulgumüzrõl

-Apu az iskolában azt mondták, hogy Isten teremtette a Földet, és az embereket!
Ki az az Isten?
-Gyere kisfiam, elmesélem.
“Egyszer volt, hol nem volt, réges-régen, még mielõtt Noé vitorlázni indult volna, sõt még az Õsrobbanás (Big Bang) elõtt a Kumpala bolygón lakott Zolika. Ugye nem alszol? Akkor ugorjunk át néhány évet.
Zoltán már gimnáziumba jár és szereti a fizikát, viszont utálja az irodalmat. Egyik nap a következô házi feladatot kapja: írjon verset “A Teremtõ és a gulgumüz címmel, mely esemény késõbb sorsdöntõ hatással lesz több univerzum sorsának alakulásában is. Szegény nagyon kétségbeesett, mert bizony még sohasem hallott a gulgumüzrõl. Igy próbálkozott, próbálkozott, de a vers elsõ soránál tovább sehogyan sem jutott. Ám amikor a bolygót megvilágító csillag a horizont alá bukott, Zoltánnak szemzációs világmegváltó ötlete támadt: a vacsorát meg sem várva rohant a kamrába, ahol a laboratóriumát berendezte. Addig számolt, tervezett, fõzött, kotyvasztott mígnem este 11 óra 25 perckor elkészült egy új világegyetem. Igaz, csak néhány galaxisból állt, de számításai szerint az új galaxisi idõ szerint néhány millió év, míg Zoli saját ideje szerint kb. 34 perc 53 másodperc múlva megjelennek benne a gulgumüzök, vagy azok az értelmes lények, akik majd megírják a verset a Teremtõrõl és a gulgumüzrõl. Hanem ekkor szörnyû tragédia törtent: – Bumm! – a lombik felrobbant! De a fiút nem olyan fából faragták, mint akit az elsõ kudarc elkeserítene, így újból munkához látott. A következõ világegyetem kb. 10 percnyi létezés után fekete lyukká esett össze; a harmadik szintén felrobbant az utolsó petri csészével együtt, így Zoli kénytelen volt feláldozni az akváriumot a nagy cél érdekében, amit már-már siker koronázott.
Sajnos az akvárium nem záródott légmentesen, így amikor egy véletlenül kijutott csillag szupernóvaként robbant fel, sürgõsen másik edény után nézett, amit a nagymama jénai táljában talált meg. Ezután Zoli lefeküdt aludni, az újonnan létrejött világ pedig “kitûnõen” mûködik, amirõl magad is meggyõzõdhetsz, csak nézz ki az ablakon!
Itt a vége fuss el véle!”
-Apu de mi lesz, ha valaki leveszi a fedõt? Vagy mi történik, ha a nagymamának szüksége lesz a tálra? És apu vajon mit csinál Zoli, ha kiderül, hogy kik a gulguizék, vagy ha valaki megírja majd azt a verset?
-Nos mindent én sem tudhatok, de egy jó tanácsot fogadjatok el!
Célunk: a költészet halála!!!

Dunaújváros, 1993. január 27.